De gesprekstherapie

Binnen de behandeling van Samen Sterk staat de psychotherapie centraal. Binnen de gesprekstherapiewordt, net als bij andere onderdelen van de behandeling, gewerkt vanuit het kader van de schematherapie. Indien nodig wordt dit aangevuld met specifieke traumaverwerking technieken. Hierbij kan men denken aan EMDR, exposure, enz. Vanuit het kader van de schema therapie wordt binnen Samen Sterk gekozen voor het werken met de modi en met de experientiële technieken.

De gesprekstherapie richt zich in eerste instantie op opbouwen van vertrouwen en een goede werkrelatie. Daarnaast wordt er gewerkt aan het opbouwen van doorleefd inzicht in iemands eigen dynamiek. Mede door ondersteuning van de vaktherapie ‘land’ de cliënt langzaam diens gevoel. De cliënt komt terecht in de zwaarste fase van de behandeling, waarin verlies en gemis op de voorgrond staan. Het besef dringt door van wat hen als kind is overkomen. Vanuit erkenning van deze gevoelens wordt het verwerken van de vroeg kinderlijke ervaringen ‘opgestart’. Vaste patronen in beleving komen op dat moment ook ter discussie te staan. Als deze fase is doorlopen ontstaat er ruimte om te oefenen met ander gedrag. Overigens is dit ook de lijn van behandeling als geheel.

De hier-en-nu therapie

De hier-en-nu therapie wordt verricht door een basispsycholoog. Aanmelding bij Samen Sterk gaat veelal gepaard met een veelvoud aan problemen in het dagelijks leven. Te denken valt aan problemen met adequate dagbesteding, stemmingsproblematiek en/of emotieregulatie problematiek. De facetten in het dagelijks leven die betrekking hebben op het hier-en-nu zullen in deze sessies aanbod komen. Over het algemeen gebruiken wij hiervoor het kader van de cognitieve gedragstherapie en het ‘pannetjes model’. Het pannetjes model is gericht op het vergroten van het inzicht in en vaardigheden tot emotieregulatie. Daarbij zijn het vergroten van zelfcontrole en toepassen van gezonde strategieën belangrijke doelen. Kort samengevat worden concrete handvaten geboden hoe met de beschreven problemen om te gaan.

Door de basispsycholoog en lichaamsgericht therapeut wordt ook de trauma cursus gegeven. Deze cursus is gericht op het leren identificeren, differentiëren en reguleren van gevoelens en (trauma)beleving. In deze cursus wordt op dit gebied psycho-educatie gegeven. Daarnaast worden basale oefening verstrekt gericht op het reguleren van emoties.

De vaktherapie

Samen Sterk biedt drie verschillende vormen van vaktherapie aan. De lichaamsgerichte therapie, de drama therapie en de beeldende therapie. Cliënten die zich bij Samen Sterk aanmelden hebben vaak moeite met het reguleren van hun emoties. Vaak zitten cliënten op één van twee uitersten. Of ze hebben onvoldoende contact met hun lijf en hun emoties of ze worden erdoor overspoeld. Vaktherapie vormt ons inziens een goede ingang om met de emotieregulatie problemen aan de gang te gaan. Dit door de horizontale en verticale integratie in de hersenen te bevorderen. Anders gezegd de samenwerking tussen de verschillende delen van de hersenen. Met name de link tussen het beneden en bovenbrein, waar de lichaamsgerichte therapie zich vooral op richt. Maar ook de link tussen de linker en rechter hersenhelft, waar de drama therapie zich met name op richt. Beeldende therapie kan zich zowel op de horizontale als verticale integratie richten. Nieuwe ervaringen buiten iemands comfort zone bieden kansen tot nieuwe vaardigheden c.q. nieuw gedrag.

De psychiater

De psychiater kan op consultatieve wijze betrokken raken bij de behandeling. Dit laatste als psychiatrische diagnostiek nodig is of medicamenteuze behandeling. De psychiater is slechts zijdelings betrokken bij de overige aspecten van de behandeling. Wel is de psychiater natuurlijk op de hoogte van de informatie uit de rest van de behandeling.