Intake fase

Gedegen diagnostiek vormt bij Samen Sterk de basis van een behandelplan op maat. Daarom doorloop je, als je bij Samen Sterk binnen komt, eerst een uitgebreide intake fase. Onze intake bestaat uit een drietal sessies. We doen de intake altijd met z’n tweeën. Daardoor kan één collega het gesprek voeren en de ander rapporteren. In de eerste sessie vragen we je klachten, problemen, sociale situatie en hulpvraag uit. In de tweede sessie brengen we je levensgeschiedenis in kaart. Tijdens de derde sessie nemen we mondeling een persoonlijkheidsvraag af. Dit laatste om ons een beeld te vormen van hoe je naar jezelf en je contact met anderen kijkt. Tijdens deze drie weken wordt ook nog een extra afspraak met je gemaakt om nog wat testmateriaal af te nemen. Ook worden er klachtenlijsten bij je afgenomen.

Kennismaking met hoofdbehandelaar

Op basis van alle informatie die we hebben verzameld, schrijven we een uitgebreid diagnostisch verslag. Met dat verslag krijg je een kennismaking met wat wij de hoofdbehandelaar noemen. Je moet het je zo voorstellen, dat de hoofdbehandelaar iemand is die je traject vanaf de zijlijn volgt. Hij (of zij) stelt de diagnose en behandelplan mee vast. Hij evalueert ook de behandeling met jou. En als er zich problemen in het traject voordoen, is hij (of zij) ook eerste aanspreekpunt. In het gesprek met de hoofdbehandelaar wordt formeel ook het besluit genomen om je in behandeling te nemen. Aangezien er al een telefonisch screening heeft plaatsgevonden zal dit laatste over het algemeen geen problemen opleveren.

Behandeling

Na het gesprek met de hoofdbehandelaar start de behandeling. In de behandeling kunnen we gebruik maken van een aantal onderdelen. Het eerste onderdeel vormt de psychotherapie, door ons gesprekstherapie genoemd. Deze sessies over daar-en-toen, het verleden en verwerken. Het tweede onderdeel is de vak therapie. Dit zou lichaamsgerichte therapie, drama therapie of beeldende therapie kunnen zijn. Deze sessies gaan over contact maken met je lijf en je gevoel en hier op een non-verbale manier uiting aan geven. Het derde onderdeel vormt de hier-en-nu therapie. De naam zegt het al. Deze sessies gaan over een klacht of probleem in het hier-en-nu. Deze wordt op een hele praktische concrete manier aangepakt. Vaak vanuit het kader van de cognitieve gedragstherapie. Het laatste onderdeel vormt de psychiater. Mocht er psychiatrische diagnostiek nodig zijn of medicamenteuze behandeling, dan kunnen we één van onze psychiaters inschakelen.

Samenvattend

Je moet je voorstellen dat het een intensief traject is. Je hebt in het eerste half jaar in ieder geval twee sessies per week en soms zelfs drie. Je krijgt echter echt de tijd en ruimte om met jezelf en je levensgeschiedenis aan de gang te gaan. Ervaring leert, ook dat de intensiteit het resultaat van de behandeling bevorderd. Je moet je ook voorstellen, dat je bij ons als team in behandeling komt. We werken nauw samen en hebben korte lijntjes met elkaar. Over het algemeen weten we ook wat er in de andere sessies is gedaan of besproken. Wij gaan samen met jou op pad.

Evaluaties

Na 4 maanden heeft de hoofdbehandelaar een eerste meer evaluatief contact met je. Wij noemen dit de check-up. Jullie beoordelen dan samen of het traject naar tevredenheid loopt. Er wordt wat dieper in gegaan op hoe we naar je problematiek kijken.

Je eerste formele evaluatie vind plaats na 6 maanden, en elke keer 6 maanden later. Alle betrokken behandelaren leveren hiervoor een verslag in. De bij de intake afgenomen klachten lijsten worden herhaald. Ook hier wordt een verslag over gemaakt.

Bij elke jaarlijkse evaluatie vind er ook een ‘update gesprek’ plaats. Een basispsycholoog bespreek dan met jou hoe het nu met je gaat. Tevens hoe je naar het afgelopen jaar terugkijkt en hoe je verder zou willen met je behandeling. Het verslag van dit gesprek wordt toegevoegd aan de evaluatie verslagen van de betrokken behandelaren.

Natuurlijk krijg je al deze verslagen te lezen voor of de dag van de evaluatie.